Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Tekirdağ Şubesi tarafından, Astsubaylar Günü ve derneğin kuruluşunun 40. yılı dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.
Tekirdağ Valiliği önündeki alanda yapılan açıklama öncesi Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
TEMAD Tekirdağ Şube Başkanı Günay Söker,
98 şube ve temsilciliklerle tek vücut olarak tüm Türkiye’de ortak bir basın açıklaması yaptıklarını söyledi.
Astsubaylığın, vatana hizmette yaz-kış, yağmur-çamur, yer-gök, su altı-su üstü, gece-gündüz, yurt içi- yurt dışı, mekân, sınır ve mesai mevhumu gözetmeksizin, canları pahasına her türlü görevi fedakârca yerine getiren yiğitlerin, meslekten ziyade bir yaşam biçimi olduğunu belirten Söker, “Astsubaylar, 14-15 yaşlarında, resmi üniforma giyerek başladıkları meslek hayatlarına, çocuklukları, gençlikleri ve orta yaşları vatana hizmetle geçerken, görev şartları dolayısıyla defalarca tayin olan, çocuklarının doğduklarını, büyüdüklerini, çoğu kez anne babalarının vefatını göremeyen ve hatta zaman zaman cenaze merasimine dahi katılamayan bir toplumdur” dedi.
“TALEPLERİMİZİ SOKAKLARDA ARAMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Söker, şöyle devam etti:
“Savaşta ve barışta ordunun en önünde ve gizli kahramanları olarak görev yaparken, maalesef şehit olduğunda 1-2 dakikalık haberler yapılan, emekliliğinde ve ömrünün son yıllarında unutulan Silahlı Kuvvetlerin emektarlarıdır. Dünyanın hiçbir ülkesi, terörle savaşmış kahraman askerini, sokaklarda hak aramak zorunda bırakmazken maalesef bizler, özlük haklarımızla ilgili taleplerimizi sokaklarda aramak zorunda kalıyoruz ve Astsubaylar Günümüzü buruk bir şekilde kutluyoruz. Peki kimdir bu Astsubaylar? Astsubaylar meslekleri devam ederken; Bazen, havacılıkta öncü olarak ilk Türk uçağını yapan, ilk sivil uçuş okulunu kuran VECİHİ HÜRKUŞ’turlar. Bazen, Kore Savaşı sırasında kimsesiz Ayla’yı bağrına basan SÜLEYMAN DİLBİRLİĞİ. Bazen, 90 metre denizin dibindeki Dumlupınar denizaltısında mahsur kalanları, şiddetli fırtına ve aşırı derinliğe rağmen canı pahasına da olsa kurtarmak isterken bayılan Denizci Üstçavuş NURETTİN ERSOY’durlar. Bazen de, bu denizaltıdan kurtarılamayacağı kendisine söylendiğinde “Vatan Sağ Olsun!” diyen denizci SELAMİ ÖZBEN. Astsubaylar vatanları için canlarını feda etmeleri gerektiğinde gözlerini kırpmadan şehit olan; Kimi zaman, Kıbrıs Savaşı’nda kurduğu telsiz sistemini ve bölgesini ‘terk et’ emrine rağmen terk etmeyen, düşman hakkında her türlü bilgiyi verdikten sonra 600 düşman askeri tarafından etrafı sarılan, bunun üzerine, bulunduğu bölgenin bombalanmasını isteyerek şehit olan Muhabere Kıdemli Başçavuş BAYRAM GÜMÜŞ olarak, Kimi zaman da, Ali Astsubayın oğlu, Söğüt İkmal gemisi Komutanı Kıdemli Başçavuş ALİ GÜMÜŞ olarak karşımıza çıkarlar. Bazen, bölücü terör örgütü tarafından ilk şehit edilen Astsubay Çavuş MEMİŞ ARIBAŞ, Bazen de Trabzon’da, Eren BÜLBÜL’ün cennet yolculuğunda refakatçisi ve siperi olan Jandarma Astsubay FERHAT GEDİK.”
ŞEHİT ASKERLERDEN ÖRNEKLER VERDİ
TEMAD Tekirdağ Şube Başkanı Günay Söker, şu ifadeleri kullandı:
“Terörle mücadele kapsamında, ilk şehit Kadın Astsubay olan Jandarma Üstçavuş HAMİYET ALAÇAM AKSOY, Hukuk fakültesini kazanmasına rağmen Astsubaylığı tercih eden, Şırnak’ta bir patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit olan Komando Astsubay ESMA ÇEVİK, Afrin bölgesinde Zeytin Dalı Harekâtında, ilk şehit olan Üstçavuş MUSA ÖZALKAN, Ve bazen de ülkeyi bölmeye çalışanlara, hayatı pahasına dur diyen ÖMER HALİSDEMİR olurlar. Astsubaylar, emekli olduklarında da mesleğe başlarken ettikleri yeminlerine sadık kalarak, milletimize örnek olan; Kimi zaman, Japon pilotların dahi savaş nedeniyle uçmayı kabul etmediği İran-Irak savaşında, “Yüzyılın Kurtarma Operasyonu” adı verilen operasyonla Tahran’a uçan ve ateş altında 215 Japon’u Türkiye’ye getiren Hava Pilot (em.) Kd. Bçvş. ALİ ÖZDEMİR olarak karşımıza çıkarken, Kimi zaman da, sanat alanında herkesin kalbini kazanan babacan HULUSİ KENTMEN olarak karşımıza çıkarlar. Spor alanında efsane hakemlerden TALAT TOKAT ve İHSAN TÜRE’dirler. Bazen, 9 Guinness Dünya Rekoru sahibi, Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran, neredeyse 80 yaşına rağmen bilek güreşinde Avrupa ve dünyada onlarca madalya alan, Demir Adam lakaplı HAYRETTİN SÖNMEZ Astsubay olurlar. Bazen de, eli cebinde ve ekipman kullanmadan yaptığı atışlarıyla olimpiyat madalyası kazanan Jandarma Astsubay YUSUF DİKEÇ olurlar. Hatta bazen de, Astsubay kökenli ilk MİT Müsteşarı ve Dışişleri Bakanı HAKAN FİDAN olarak karşımızdalardır.”
“ÇALMADIĞIMIZ KAPI KALMADI”
Söker, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Binlerce Kahramanlık hikâyesi yazan ve başarılarıyla topluma mal olmuş astsubaylarımızdan sadece bir kısmını örnek olarak verdik. Peki, bu örnekleri neden paylaştık? Çünkü, hemen hepsi unutulmak üzere. Yaşayan emekliler ise zaten unutuldu. Bugüne kadar yetkililerle doğru iletişim kurarak masada anlaşmanın yollarını çok aradık. Çalmadığımız kapı, gitmediğimiz kurum, elini sıkmadığımız bürokrat kalmadı. Bizi görmezden gelmeye çalışanlara kendimizi tanıttık ve gülümsememizi hiç eksik etmedik. Hepimiz için onur mücadelesi haline gelen haklarımızı almak uğruna senelerce mücadele verdik. Sn. Cumhurbaşkanımızla dahi her türlü zorluğa karşı defalarca görüştük. Her defasında da bizlere çok olumlu yaklaşımlarda bulundu. En son “seçimden sonra” diye bizzat sözleri var. Ama ne varsa, alt kademesi bizleri bir türlü sevmedi, sevemedi. Oysaki bizler, üvey evlat değiliz. Bu nedenledir ki, TEMAD Genel Başkanlığımız, Türkiye geneli Şube Başkanlıklarımız ve üyelerimizle birlikte eylem kararı aldık. İlkini, TBMM önünde gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizi, Türkiye geneline yaydık ve Balıkesir, Denizli, Bursa illerimizde sürdürdük. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde yapmış olduğumuz eylemlerimize bugün, 17 Ekim Astsubaylar Günümüz ve 40’ncı Kuruluş Yıldönümümüz olması hasebiyle 17 ilimizde yapacağımız eylemlerimizle devam ediyoruz. Ta ki, hakkımız olan ve senelerdir her seçim döneminde bizlere söz verilen Tazminatlarımızı alana kadar eylemlerimiz artarak devam edecektir. Bizler, asla el açıp dilencilik yapmıyoruz. Yetkililerden sadaka da istemiyoruz. Bizler, sadece hakkımız olanı istiyoruz. Söz verilmesine rağmen son dakikada, Meclis’te yasa teklifinden çıkarılan Tazminat Hakkımızı istiyoruz. Alnımızın teriyle, kanımızın son damlasına kadar kar-kış, yağmur-çamur, kavurucu sıcak demeden, hiçbir mazeret göstermeksizin görevimizi layıkıyla yapıyor, üstelik de ailelerimizden uzakta sahalarda çalışıyorsak, masa başında oturanların da artık, yok ekonomi, yok enflasyon, yok başka meslek gruplarının talepleri, bahanelerini duymak istemiyoruz. Kimilerinin önüne yüz binleri sererken, kimilerine de kuruşu çok gören zihniyeti de artık karşımızda görmek istemiyoruz. “
TALEPLERİNİ SIRALADI
TEMAD Tekirdağ Şube Başkanı Günay Söker, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yetkililere sesleniyoruz, Sizin yaptığınız nedir biliyor musunuz? Halının üzerinde gezenlere verdiniz, çalının üzerinde gezen astsubaylara vermediniz. Masa başında oturanlara devletin imkânlarını dağıttınız, dağlarda nöbet tutan astsubayları unuttunuz. Seçim öncesi torba torba dağıttınız. Astsubaylara gelince torbayı yok ettiniz. Tasarruf dediniz, astsubayların haklarını yediniz. Bizler, yaptığımız işin karşılığını fazlasıyla hak eden lakin birkaç kendi cebini düşünen kişiler tarafından hakir görülmeye çalışılan yiğit oğlu yiğitleriz. Herkes çok iyi biliyor ki, daha güçlü bir Türkiye’nin oluşması, daha güçlü bir Silahlı Kuvvetlerine, daha güçlü bir orduya bağlıdır. Görüyoruz etrafımızdaki cehennem ateşlerini… Güçlü ordusu olmayan ülkelerin ne hale geldiğini… Evi olanın evi yok oldu, apartmanı olanın apartmanı yok oldu, yatacak yerleri, kalacak şehirleri kalmadı. Neden? Güçlü bir orduları olsaydı böyle mi olurdu? Hangi ülkenin Silahlı Kuvvetleri üstünse söz hakkı ona aittir, ülkesinin ve milletinin bağımsızlığı da ona aittir. O zaman ne diyoruz, ordusuna sahip çıkamayan ülkesine de sahip çıkamaz. Bizler, hiçbir zaman görevimizden kaçmadık. Milletimizin namusu, şerefi, ülkemizin ise bağımsızlığı için canımızı vermekten asla çekinmedik. Atalarımızın kanla çizdiği topraklarımızı, bizler de, kimimiz uzuvlarımızı kaybederek gazi olarak kimimiz de canımızı ortaya koyup şehit olarak koruduk. Karlı dağlarda, karanlık sularda, günlerce uykusuz gecelerimiz oldu. Ama asla… Mazeret uydurup demedik ki soğukta üşüyoruz, sıcakta terliyoruz. Şayet, biz bu onurlu mesleği seçmişsek hiçbir mazeret üretmeksizin görevimizi yapıyoruz. Öyleyse herkes de görevini mazeretsiz bir şekilde yapmak zorunda. Ama ekmek davası için ama da meslek aşkı için başladığımız kutsal görevimiz astsubaylığı ve dolayısıyla da biz astsubayları hakir gören zihniyeti, asla kabul etmiyoruz. Kendilerini bizden üstün görüp masa başında ahkam kesenleri, Allah’a havale ediyoruz. Maalesef, kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk “kardeş olarak yaşamayı ve paylaşmayı.” Adalet, vicdan ve ahlak çok önemlidir. Çünkü adalet olmadıktan sonra, vicdan olmadıktan sonra, ahlak olmadıktan sonra sözlerin, kanunların ve tavırların hiçbir kıymeti yoktur. Buradan sadece zulüm ve ahlaksızlık çıkar. Sözlerimizi yine tekrarlayarak bitirmek istiyoruz. Bizler, defalarca söz verilen ancak seçimlerden sonra hep unutulan Tazminat hakkımızın verilmesi, görevde ve emeklilikte iken aldığımız maaşlar arasındaki uçurumun giderilmesi ve diğer özlük haklarımız konusundaki eşitsizliklerin giderilmesini istiyoruz. Bundan sonra bizler için olmazsa olmazımız tazminat hakkımız. TEMAD olarak bizler taleplerimiz gerçekleşinceye kadar mücadelemizi, azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz.”
Kaynak: İlkay Danacılar