Trakya Bölgesi’nde geliştirilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, kuraklık karşısında gösterdiği üstün performansla uluslararası tohum firmalarına meydan okudu. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen tarla günü etkinliğinde yerli tohumun başarısı kutlandı ve Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının önü açıldı.
Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle geliştirilen ve Tekirdağ, Edirne, Kırklareli başta olmak üzere birçok ilde deneme ekimleri yapılan yerli hibrit ayçiçeği, özellikle kuraklığa dayanıklılığıyla fark oluşturdu. Uluslararası firmaların tohumlarının kuruduğu tarlaların aksine, yerli tohumlar zorlu koşullara karşı üstün bir performans sergiledi.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde yapılan tarla günü etkinliğinde, yerli ayçiçeği tarlasında biçerdöver ile hasat başladı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yerli tohumun başarısını ve gelecekteki hedeflerini anlattı. 2017 yılında başlayan bu projenin, 2023’te Türkiye’nin 20’den fazla ilinde ekim alanını 200 bin dekara ulaştırdığını belirten Şahin, 2024-2025 sezonunda bu sayının 2-3 katına çıkmasını hedeflediklerini ifade etti.
Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Bakanlık olarak yerli ve milli ayçiçeği tohumlarına destek verdiklerini ve 2022-2024 yılları arasında 58 bin dekarda bu tohumların ekimini sağladıklarını vurguladı.
Çiftçilerden Hasan Terzioğlu ise yerli ve milli ayçiçeği tarlasının diğer tarlalardan daha iyi olduğunu belirterek, milliyetçi bir yaklaşım benimseyerek kendi üretimlerinin önemine dikkat çekti.
Etkinliğe Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ve birçok çiftçi katıldı.