Tüm Emekliler Sendikası Tekirdağ Şube Yönetimi tarafından, Hasan Ali Yücel Meydanı’nda “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklaması yapıldı.
Açıklamayı okuyan Tüm Emekliler Sendikası Şarköy Temsilcisi Nurdan Karaca, bugün ilerlemiş yaşlarına rağmen haklarını alabilmek için yollara düştüklerini, Ankara’ya yürüdüklerini söyledi.
“Bu soğukta, karda kışta, evde torun sevmek ya da gezmek, dost tadında eğlenmek, hoşça zaman geçirmek ve gönlümüzce yaşamak varken niçin yürüyoruz?” diye soran Karaca, şöyle devam etti:
“Çünkü, en düşük emekli aylığı sadece on iki bin beş yüz lira, dul ve yetimler bunun da altında aylık alıyorlar. Ortalama emekli maaşı on beş bin lira. Memur emeklilerine hakları olan seyyanen artışlar ısrarla yansıtılmadığı için onlar da adım adım yoksul emekliler arasına katılıyorlar. Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES‐AR), kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını açıkladı. Bu araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin aylık yapması gereken gıda harcaması 29100 lirayı buluyor. Yoksulluk sınırıysa 78.617 lira. Açlık sınırıyla emekli aylıklarını karşılaştırınca diğer sayılara bakmaya gerek kalmıyor zaten. Bizler sağlıklı beslenmekten çoktan vazgeçtik, karnımızı en ucuza nasıl doyururuz derdindeyken, şimdi kışın yağmuruyla soğuğuyla da baş etmeye uğraşıyoruz. “
“KİRALAR ATEŞ PAHASI BARINAMIYORUZ”
Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani AKP yönetimi bilinçli bir sınıfsal tercih yaptı, ekonomi yangınının tüm yükünü emekçilere kesti. Şu anda, işsizliğe ve geleceksizliğe mahkum edilmiş gençlerimizden sonra toplumun en yoksulları biz emeklileriz. Oysaki yerli ve yabancı büyük sermayenin, dolar milyarderlerinin karları katlanmaya devam ediyor, onlara ardı ardına vergi muafiyetleri yapılıyor. Deprem felaketinden sonra rekor göç alan ilimiz Mersin, depremzedelere gönüllü olarak kucak açtı. Yaralarımızı birlikte sarmaya çalıştık. Buna rağmen iktidardan gereken desteği alamadık. Yoksula ve depremzedeye konut olması gereken bütçe, iktidar yandaşlarına aktarılmaya devam ediyor. Kiralar ateş pahası barınamıyoruz. Hanemize ateş düştü beslenemiyoruz. Aylıklar yetmiyor geçinemiyoruz. Çoktan iflas etmiş neoliberal kapitalizmin buyruklarından çıkmayan iktidarı ve ekonomi yönetimini uyarıyoruz. Serbest piyasayla, altta kalanın canı çıksın anlayışıyla varılacak yer toplumsal felakettir, bu yoldan geri dönün. Ülkemiz yeteri kadar zengin, bu zenginlik dolar milyarderleri ve milyonerlerinin hesaplarında yatıyor. Onlardan servet vergisi almadan kurtuluş yok. Hâlâ borç‐faiz ekonomisiyle düze çıkacağımız masalıyla bizi oyalamayın. Çözüm, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında olduğu gibi devlet öncülüğünde tarım ve sanayi işletmeleri kurarak istihdam yaratmaktadır, dışa bağımlı hâle getirdiğiniz tarımı desteklemektedir, iflasa sürüklediğiniz esnafı, KOBİ’yi teşvik etmektedir.”
Karaca, sahte TUİK hesaplarından dolayı mutfağın adeta yangın yerine döndüğünü ifade etti.
“İNSANCA YAŞAM HAKKIMIZA SAYGI DUYUN”
Dar gelirliler ile sermayedarların arasındaki gelir adaletsizliğine son verilmesi çağrısında bulunan Karaca, “Hepimiz insanız ve insanca yaşam hakkımıza saygı duyun. Gelirde ve vergide adaleti sağlayın. Geçinemiyoruz, yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz diyerek 30 Kasım 2024 günü KESK’le birlikte Ankara Tandoğan’da olacağız” dedi.
Karaca, taleplerini ise şöyle sıraladı:
“Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin. Derhal tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam yapılsın. TBMM’den emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın ve temel yaşama yetecek kadarı ücretsiz olsun. Banka promosyonu günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre güncellensin. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın. Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32’lik kesinti kaldırılsın. EYT sorununu çözmek için SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin.”
Basın açıklamasına Tüm Emekliler Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Resul Mustafa Taşkıran ile yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
Kaynak: Gökmen Yüce