Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ‘’Deprem ve Yapısal Tasarım Günü’’ etkinlikleri kapsamında, “deprem” konulu çalıştay düzenlendi. “Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri” başlıklı çalıştayda, depreme dayanıklı yapı tasarımı ve güçlendirme teknolojilerindeki yenilikler ele alındı.
NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, çalıştayda yaptığı konuşmada, ‘’Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın katkılarıyla Tekirdağ NKÜ olarak sanayi iş birliği ile Tekirdağ’daki fabrikaları dayanıklı hale getirmeye başladık. Japonya’da uygulanan hibrit deprem güçlendirme tekniği ile bugüne kadar Tekirdağ’da 6 Şubat tarihinden bu yana 2 milyon metrekare alana sahip bir fabrika güçlendirildi’’ dedi.
YAPI STOĞU DEPREME HAZIR DEĞİL
İTÜ Yapı ve Denetim Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik ise sözlerine ‘’Marmara Bölgesi’ne gelelim, Tekirdağ’a gelelim. Yani Tekirdağ deyince ‘aman’ diyorum” diyerek başladı.
Çelik, şöyle devam etti:
“1912’lerde bir deprem var biliyorsunuz Şarköy civarında. Ondan bu yana yedinin üzerinde size çok yakın bir fayda Marmara Denizi’nde ve devamında olacak bir deprem Tekirdağ’ı çok fazla etkileyecek. Buna bu stok, yapı stoğu hazır değil. Bakın Kahramanmaraş’taki, Adıyaman’daki, Gaziantep’teki yapı stoğu neyse aslında Türkiye’deki yapı teknolojileri birbirine çok yakın. Dolayısıyla benzer tabloyu burada, sadece burada değil, Bursa da öyle, İzmir de öyle. İstanbul deniyor, İstanbul’da 7 veya 7.5 depreme hiçbir zaman sıfır noktasında değiliz ama hazır olmayan bir stok var. Bunda da devlet yapacağını zaten kendi imkanlarıyla yapıyor da ne yazık ki konutlarda büyük sıkıntı var. Bu deprem konusunun tek çözülmeyen boyutu nedir biliyor musunuz ? Finansal boyutu. Bir türlü çözülemedi bir türlü öncelik verilemedi. Bunu her yerde de dile getiriyorum.’’
Çalıştaya NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Tayvan Ulusal Deprem Mühendisi Dr. Keh-Chyuan Tsai, İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: Abdullah Yalçın